50-talsstaden

Firar påsk hemma i Fagersta. Staden är i sig en riktig femtiotalsstad, som växte upp runt stålindustrin vilken i sviterna av andra världskriget och europas uppbyggnat hade en guldålder vid mitten av förra århundradet. På vissa ställen visar detta sig tydligare än på andra (vilket femtiotalsjakten visar här).

Ett ställe där det visar sig extra tydligt är på hembygdsgårdens handelsmagasin, där man på ovanvåningen återuppbygt en tidstypisk 50-talslägenhet (eller iaf kök). Det är tradition att hela familjen beger sig till handelsboden över påsk för att hälsa på de nykläckta kycklingarna de alltid har där och titta på alla trevliga föremål i övrigt.

Som yngre lade man inte speciellt stor vikt vid retrolägenheten.
"Jaha, gamla saker..."
Var mest attityden.
Men på senare tid!Skafferiet i sig är helt underbart, och visst måste det vara Marianne Westman som har varit i farten?I köksskåpen fanns andra skatter. Bl.a. en hel del Gefle, som är rätt vanligt här i trakten på grund av det rätt korta avståndet städerna emellan.

Missade att fota en helt fantastisk sidenklänning i svart med små droppmönster i blått som hängde på väggen. Det började snurra kleptomaniska tankar i huvudet när jag såg och kände på den.


---


Framöver kommer det förmodligen bli en hel lägenhet att inreda för undertecknads del, lita på att det kommer att dyka upp mycket 50-70-tal här då!

Kommentarer
Postat av: anna

Tycker mig skymta en Rörstrands Granada, ännu en av de Picknickinspirerade dekorer som kom från Rörstrand under samma period som Marianne Westman var aktiv som formgivare, det är dock inte hon som gjort dekoren.

2010-04-04 @ 17:50:22
URL: http://blogg.filipsdotter.se
Postat av: anna

Och glad påsk måste jag ju säga också :)

2010-04-04 @ 17:50:43
URL: http://blogg.filipsdotter.se
Postat av: Lovisa

Åh tack detsamma! Nog är det granada allt, riktigt fin. Den lilla djävulen på min axel vill bara gå dit med en stor bag och plocka med mig allt, men det vore ju både olagligt och olämpligt med tanke på kulturarvet etc. Det är ju ändå ett slags museimiljö.

2010-04-04 @ 18:35:20
URL: http://secondhandlife.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0