Smaken går i arv. Varannan generation.

Jag har en teori, och det är att ens smak hoppar över en generation.

Mina föräldrar är båda födda på slutet av 50-talet och har följaktliken vuxit upp i hem med 50-60-talsmöbelemang, vilket de har kommit att avsky. De har istället valt att inreda sitt hem kraftigt inspirerad av den stil som dominerade hemma hos deras mor- och farföräldrar, 20-tal. Tunga, mörka trämöbler, vitrinskåp och skänkar kombineras med det som var nytt och trendigt när deras hus byggdes under tidigt nittiotal. Det vill säga mässing, skinnsoffor och glasbord.

Påföljden?
Jag avskyr både 90- och 20-talsstilen som pesten. Tjugotalets kläder och frisyrer - tummen upp, tjugotalets möbler och inredning - tummen ned. Istället har jag fastnat stort för det som mina föräldrar hade i sina bardomshem, 50-70-tal.

Jag och sambon renoverade i samband med att vi flyttade in i lägenheten dess sovrum. Det var tidigare tapetserat i en typisk nittiotalsgul nyans med struktur och mexi-inslag. Helt enkelt fruktansvärd i vår smak. Vi valde istället en diskret grå nyans, med den största väggen fondtapetserad med en mörk, ganska kraftigt mönstrad medaljongtapet, liknande den på bilden

Foto: Borås tapeter
foto: Borås tapeter

Vi tycker att den är jättefin, men det roliga är att då båda våra föräldrapar varit och hälsat på har de utbrustit
"Oj, medaljongtapet..." De kunde inte ens sträcka sig till den vita lögnen att infoga ett klädsamt "vad fint" efteråt.

Anledningen är såklart jätteenkel, deras föräldrar bombarderade dem med medaljongtapeter, deras första lägenheter hade medaljongtapeter, pappa spenderade stor tid på att sanera deras första villa från dem och i farmors badrum finns den fortfarande kvar - medaljongtapeten.

Original 70-tal
Jag tycker personligen att den är underbar i all sin hemskhet.


Samma sak var det när det under tidigt 2000-tal blev modernt med utsvängda byxor igen. Min mor protesterade högljutt mot detta mode - självklart för att hon själv sett ut så, 25 år tidigare.



En fördel med skillnaden i smak är att man med enkelhet kan inreda en hel lägenhet med de saker ens anhöriga förkastat. Nackdelen är att de anhöriga i fråga ofta hinner kassera klenoderna innan man hinner framföra sitt intresse för dessa. Detta hände när sambons föräldrar kastade vad de tyckte var gammalt skräp - ett halvt bohag i teak, klassiskt femtiotal.

Vi lyckades dock erövra ett helt underbart soffbord, designat i Säffle av alla ställen, som stod utplacerat i gillestugan på landet. I mina ögon är det världens vackraste bord, och det gör sig jättebra i vårt vardagsrum:

Vårt utsökt designade soffbord





Det är såklart som Henrik Schyffert uttrycker det i sin eminenta monolog "The 90's - ett försvarstal":
Hur mycket vi än älskar våra föräldrar, så vill vi inte vara som dem. Faktum är, vi gör vad som helst för att INTE bli som dem. Oavsett om det gäller politiska åsikter, karriärsbana eller något så banalt som möbelemang.

Undrar hur vår generations barn kommer att ställa sig i inredningsfrågan?
Förmodligen kommer de att älska mässingskantade glasbord, svällande hörnsoffor i aprikost fuskläder, mexitegel, svampmålade väggar med bård, vitrinskåp, valv, överidimensionerade prydnadsdjur i porslin och prydnadsföremål med gäss på, som ett komplement till de rådande trenderna under det kommande 10-20-talet.

Kommentarer
Postat av: elna

Glöm inte träpanelen på väggen. Den som räckte upp till brösthöjd på en vuxen människa, gärna målades i pastellblått och där den slutade tog den ljusblå tapeten med måsar vid!

2010-02-04 @ 12:40:19
Postat av: Lovi

Det roliga är att det du just beskrev, Elna, är mina föräldrars kök, byggt 1991. Det ser ut exakt så!

2010-02-04 @ 13:48:27
URL: http://secondhandlife.blogg.se/
Postat av: Mats

Men Lovisa! Du kan ju inte helt och hållet förkasta 20-talets möbeldesign bara så där... Både Mies van de Rohe och Le Corbusier var verksamma under 20-talet och designade några av världens absolut vackraste möbler under den epoken! (Barcelona och Chaise Longue är väl de båda herrarnas kanske mest kända möbler. http://en.wikipedia.org/wiki/Barcelona_chair hittar tyvärr ingen wiki på Chaise Longue)



Bauhaus var som störst under 20-talet, och just Mies var ju en av de välkända herrarna som faktiskt drev Bauhaus.



Så: Mitt modernistiska hjärta tycker att 20-talet är underbart. :D

2010-02-07 @ 13:25:34
Postat av: Mats

Just ja! I övrigt tror jag att du har rätt i det där med smaken hoppar över en generation. Naturligtvis finns det undantag som bekräftar regeln, men i sak har du rätt. :)

2010-02-07 @ 14:41:05
Postat av: Lovi

Självklart gjordes det fina saker även på 20 talet. Men visst gjordes Barcelona-fåtöljen till världsutställningen i samma stad 1930? Eller är jag helt ute och cyklar. Saken är bara att folks hem ju inte riktigt såg ut så, möjligtvis undantaget de mest välbärgade och trendiga.

2010-02-08 @ 10:31:28
URL: http://secondhandlife.blogg.se/
Postat av: Mats

Året var 1929 faktiskt, men om jag inte missminner mig så designade han och (shit vad hette hon nu då...? Reich...?) fåtöljen i slutet av -28...



Nej, självklart såg inte folks hem ut så (tyvärr)... Det ironiska är ju däremot att Bauhaus-rörelsen ju faktiskt hade som syfte och mål att erbjuda möbler för gemene man. De här pjäserna är fortfarande sjukt dyra och inte ens nu har gemene man en Barcelona hemma i loungen... Eller ja, en del har det... ;)

2010-02-08 @ 20:36:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0